Köpa

Att köpa på auktion är roligt och enkelt! Hos oss kan alla handla oavsett om du är privatperson eller företag - allt du behöver är ett kundnummer. Nedan går vi igenom steg för steg allt du behöver veta för att kunna köpa föremål på Sikö Auktioner.


1. Bli kund

För att kunna lägga ett bud måste du vara kund hos oss och det blir du genom att registrera dig här. Att bli kund är naturligtvis gratis. Efter att du har registrerat dig så kommer du att få ett välkomstmail med dina kunduppgifter. Dessa kunduppgifter använder du sedan när du lägger bud. Som kund får du även tillgång till vårt stora arkiv med slutpriser, möjligheten att spara föremål i din minneslista och påminnelser om när dina bevakade auktioner närmar sig avslut.


2. Hitta dina föremål

Inspireras - dygnet runt året runt! Med över 50 000 utauktionerade objekt varje år finns här ett rikt och brett utbud att inspireras av. Vi har internetauktioner varje dag så varmt välkommen in på vår auktionssida och ta del av vårt stora utbud!

Våra sökfunktioner
För att underlätta ditt sökande erbjuder vi flera olika sökmetoder. Med vårt sökverktyg kan du leta efter föremål inom en viss produktkategori eller i ett visst auktionshus. Du kan också söka direkt på objektsnummer eller med fritext för att begränsa urvalet. Du kan också välja att sortera våra auktioner på senast inkomna, kortast tid kvar eller högsta utropspris.

Förkovra dig i vårt arkiv
Du som registrerad kund har även tillgång till vårt register med avslutade auktioner. För att ta del av denna sökfunktion måste du vara inloggad på sidan, då visas även ett tredje sorteringsalternativ i undermenyn på auktionssidan: avslutade auktioner. Denna service innebär att du kan se vad olika föremål har sålts för tidigare.

Spara dina favoriter
Hittar du intressanta föremål som du inte vill lägga bud på direkt kan du enkelt addera dem till din minneslista. På Mina sidor får du en överblick över dina favoriter och där kan du också ställa in om och när du vill få påminnelser till din e-post när auktionerna närmar sig sin sluttid.


3. Lägg bud!

På auktion köper man föremål till högstbjudande genom att lägga bud. Till det vinnande budet tillkommer så kallad provision och slagavgift enligt våra användarvillkor.

För att kunna lägga ett bud måste du vara inloggad. Alla bud läggs på respektive objektssida där föremålet visas i sin helhet och där kan du också se hur tiden räknar ner mot sluttiden. Undersök föremålet noggrant innan du lägger bud – kom ihåg att alla bud är bindande.

Manuell budgivning
Med manuell budgivning följer du auktionen själv och höjer dina bud steg för steg.

Automatisk budgivning/maxbud
Med vår automatiska budgivningfunktion kan du lägga ditt slutgiltiga bud direkt. Detta startar en tjänst som för din räkning bjuder så förmånligt som möjligt upp till ditt angivna maxbud.

Överblicka budgivningen
På objektssidan kan du se hur många som är med i aktuell budgivning och vilka bud som lagts. För att få en enkel överblick visas dina bud i röd text och istället för ditt kundnummer visas texten: Ditt bud.

Notifiering på e-post
Har du lagt ett maxbud och blivit överbjuden så skickas en notis till din registrerade e-postadress så att du har chans att komplettera med ett bud innan auktionen löper ut.


4. Betala och beställ transport

Betala och hämta ut ditt föremål
Det enklaste och snabbast sättet att betala för din vunna auktion är med kort när du hämtar ut varan i vår visningslokal. Vi accepterar både Visa och MasterCard. Observera att ditt inropade föremål ska vara betalat och uthämtat inom 7 kalenderdagar efter avslutad auktion för att du ska undvika lager/förseningsavgifter.

Du har även möjlighet att betala till Sikö Auktioners bankkonto innan du hämtar din vara. Kontouppgifter finns på fakturan som skickats till din registrerade e-postadress. Observera att det kan dröja upp till fyra bankdagar innan pengarna är oss tillhanda och vi kan inte lämna ut ett föremål innan vi ser att vi fått in betalningen. Vi rekommenderar därför att du gör betalningen direkt efter vunnen auktion så att pengarna kommer in tid så att du hinner hämta ut din vara inom 7 kalenderdagar.

Priser och avgifter
Vid köp av auktionsföremål tillkommer utöver det vinnande budet en provision om 22,5% samt en slagavgift om 35 kr inkl. moms.

Transport och hemleverans
Har du inte själv möjlighet att hämta dina köp? Vi erbjuder flera transportalternativ så att du själv kan välja det som passar dig bäst. Alla transporter bokar du enkelt efter avslutad auktion på sidan Vunna budgivningar under Mina sidor. Om du vill veta mer om vilka transportalternativ som erbjuds kan du läsa det här.